Jogurtinis varškės pyragas su vyšniomis

Gavome iš vyro tėvų daug šių gardžių šaldytų uogų. Ir kažkaip savaime ėmė megztis mintyse pyrago receptas. Ką sumezgiau ir kas gavosi mezginį keliant į kepimo skardą - rodau ir dalinuosi su Jumis.
Trumpai drūtai - lengvas ir gaivus gardėsis :)

  
Pyrago padui ir šonams reikėtų:
2 pakelių (360 gramų) varškės (naudojau pusriebę)
1 didesnio kiaušinio
2-3 šaukštų cukraus
Pusės šaukšto vanilinio cukraus
40-50 gramų sviesto
Stiklinės miltų (pradžiai, minkant gali prireikti šiek tiek daugiau)

Pyrago įdarui susirandame:
Vyšnių
360 gramų natūralaus jogurto
4 šaukštų manų kruopų
3 šaukštų miltų
2 mažesnių arba 1 didelio kiaušinio
3 šaukštų cukraus (kitą kartą kepdama dėsiu daugiau, lyg ir trūko dar saldumo :))

  
Minkom, lipdom padą
Varškę suverčiame į dubenį, beriame paprastą ir vanilinį cukrų ir gerai viską ištriname. Mušame kiaušinį, gerai išmaišome. Suberiame miltus, pramaišome, kad susigertų drėgmė ir jau turėtume galėti minkyti rankomis. Sudedame gabalėliais pjaustytą sviestą, kurį į tešlą įminkome (nuo rankų šilumos beminkant jis turi išsilydyti, kai jausite, kad dar yra neištirpusių gumulėlių tešloje - juos pirštais paspauskite, sutraiškykite ir toliau minkykite, kol tešla bus visiškai vientisa. Ir, žinoma, tešlai vis įkyriai belimpant prie rankų - papildykite miltų atsargas dubenyje). Išminkytą tešlą suspaudžiame į rutulį, vyniojame į foliją/plėvelę ir panašiai ir dedame į šaldytuvą ~pusvalandžiui: maždaug tol, kol pasiruošime įdarą.

Ruošiame įdarą
Į natūralų jogurtą suverčiame manus, išmaišome, pridengiame ir paliekame stovėti.
Einame "lukštenti" vyšnių - išimame kauliukus (darbas toks truputėlį erzinantis, tad dviese, kaip kad darėme mes, atliktumėte jį daug greičiau :)).
Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Trynius suverčiame į naują, švarų dubenį, o baltymus - į plaktuvą, beriame šaukštą cukraus ir plakame iki standžių putų.
Į trynius suberiame likusį cukrų, gerai išsukame. Supilame natūralų jogurtą su išbrinkusiais manais bei miltus - viską gerai išmaišome.
Jei vyšniose "prisirinko" daug skysčio - jo truputį nupilame. Uogas suverčiame į jogurto - kiaušinių masę, atsargiai įmaišome. Baltymus įmaišysime tik prieš pat kepimą!

Smagiausia dalis - lipdome pyragaitį
Ištraukiame iš šaldytuvo apstengusią tešlą ir formuojame blyną, didesnį nei kepimo skarda: kad pasidengtų ir kraštai (aš ėmiau rutulį, dėjau į ant miltuoto paviršiaus, ir rankomis spaudžiau vis vartydama - gavosi labai taisyklingas apskritimas, kočėlą pasiėmiau tik bebaigiant padą formuoti).
Kepimo formą ištepame sviestu. Į ją įklojame iškočiotą blyną: padengiame dugną ir šonus. Tešlos perteklių nupjaustome/nuplėšome - juo galėsime papuošti pyrago viršų.
Baltymus dar paplakame ir supilame į uogų ir jogurto masę, atsargiai įmaišome. Viską sukrečiame į varškės krepšelį kepimo formoje. Kraštus užlenkiame ant viršaus, iš tešlos likučių puošiame, kaip tik išmanome, ir šauname į iki 180 - 190 laipsnių įkaitintą orkaitę 1 valandai.

Aprašymas gal ir atrodo ilgas ir lyg ir tiek daug visko čia reikia, bet gaminant laikas prabėga labai greitai ir štai - namai jau kvepia gardžiausiu pyragu :) 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pastaba: tik šio tinklaraščio narys gali skelbti komentarus.

Ieškoti šiame dienoraštyje

Peržiūrų skaičius